Alle har et forhold til Oslo sentrum, men hvem bestemmer egentlig hvordan hovedstadens mest travle område skal utvikle seg? Akkurat nå planlegges det nye høyhus og trafikknutepunkter, og deler av sentrum er attraktivt og moderne. Men sentrum er også fargeløst og har også flere  “svarte hull”, områder der lite fungerer. Vi samler noen av landets fremste eksperter på byutvikling til en kveldskonferanse.


tid og sted

Sentrum Scene, 25. april 2018, kl. 18:00 - 21:00


Program

Erling-Dokk-Holm_Pressebilde-693x1024 (1).jpg
 • 18.00: Velkommen
 • 18.05: Fem på topp og fem på bånn i Oslo sentrum

Erling Dokk Holm er Aftenpostens faste arkitektur- og byutviklingskommentator. Med mange års erfaring som forsker, samfunnsdebattant og skribent, har han markert seg på områder som byplanlegging, design, arkitektur og forbrukersosiologi. Her skal han gi sin høyst subjektive, men velbegrunnede liste over hva han liker best og hva han liker dårligst i Oslo sentrum. 


 • 18.30: Raymond Johansen presenterer byrådets arbeid for et levende, trygt og bilfritt sentrum
 • 18.40: Debatt – Hvordan skape et vellykket sentrum? Erling Dokk Holm, byrådsleder Raymond Johansen, Nina Sollie, regiondirektør i NHO Oslo og Akershus og Ellen De Vibe, Direktør for Plan- og bygningsetaten i Oslo.

 • 18.50: Mikkel Nielsen, direktør for digitalisering i Veidekke Eiendom. (S) Fremtidens bymiljø trenger smarte hus.
 • 19.00: Hva gjør fargene med oss?

 • 19.05: Oslo - den fargeløse byen

Fargedesigner Dagny Thurmann-Moe mener norske byer er i ferd med å bli en grå saus av stål, glass og betong, uten lokal identitet eller noen vist interesse for å bevare det norske kulturlandskapet. Hva gjør dette med bymiljøene? Hvordan påvirker det stemning og atmosfære? Er vi i ferd med å skape bomiljøer som gjør mennesket likegyldig og trist? 

Dagny Thurmann Moe.jpg

 • 19.15: Debatt – Dagny Thurmann Moe møter Harald Martin Gjøvaag, Utviklingssjef i Selvaag Bolig ASA 
 • 19.30: Pause

 • 20.05: Hva skal vi gjøre med de sorte hullene i sentrum? 

Gunn Helen Hagen, administrerende direktør i Norges Varemesse vil fortelle om planene for konsept og planskisser for «Nye Oslo Spektrum» -et nytt internasjonalt kongressenter, som har ambisjon om å bli Norges mest sentrale knutepunkt og møteplass. 

SoCentral, Domkirken og Kirkevergen i Oslo ser på muligheter for å revitalisere Kirkeristen. Oslo kommune støtter prosjektet økonomisk og bidrar i styringen av prosjektet. Området har en sterk historie og ligger i krysningspunktet mellom den gamle og den nye delen av byen, plassert mellom byens viktigste knutepunkt og største handlegate. Thomas Berman (SoCentral) presenterer ideene om hvordan området kan brukes for å mobilisere Oslos befolkning i en samfunnsdugnad for å skape et varmere sentrum.

Det finnes steder i sentrum hvor solen aldri skinner inn. Men det finnes fortsatt noen som tror at disse stedene kan reddes. Utelivsgründer Nevzat Arikan er en av dem. Etter å ha beriket byen med populære utesteder og restauranter i en årrekke, vil han nå gi nytt liv til området under broen på Grønland. Hva, hvorfor og ikke minst hvordan, skal han, sammen med arkitekt Mari Smørgrav, fra Tuvalu Arkitekter, avsløre fra scenekanten.
Samtale med Cecilie Asker.

Utelivsgründer Nevzat Arikan

Utelivsgründer Nevzat Arikan


 • 20.15:  Er Oslo sentrum tilrettelagt for de som skal bevege seg der?

Utviklingssjef i COWI, Kathrine Strøm (S) forteller om hvordan byen er lagt til rette for mobilisering. 


runar2.jpg
 • 20.25: Runar Eggesvik fra Trøbbelskyter er serieentrepenør med kulturbaserte møtesteder som spesialitet. Han har bidratt til en rekke oppstarter i Oslo, som Kulturhuset, Sukkerbiten, Oslo Camping, Brygg og Prindsen Hage. Han vil fortelle om hvilke trender som preger utelivsbransjen akkurat nå, og i samme slengen avsløre en kulturnyhet som kan komme alle i publikum til gode.

  Billetter

  A-kortet: 149,-

  Student: 149,-

  Ord.: 249,-